Nabídka modelů a druhů grilů je v současnosti velice široká. Ačkoli je na našem trhu mnoho grilů, které pro svůj chod využívají různé technologie a paliva, jeden typ našemu trhu stále vládne. Jedná se o grily na dřevěné uhlí. Tyto grily přestály i velký tlak konkurence a stále se drží na předních příčkách v oblíbenosti. Důvodů k jejich oblibě je hned několik.
Grily na dřevěné uhlí znamenají tradici
Většině z nás se pod pojmem grilování vždy vybaví stejný obrázek. Jedná se o posezení venku při hezkém počasí, kdy gril kouří a vydává své charakteristické aroma při spalování dřevěného uhlí. Právě toto aroma má mnoho lidí zafixované a grilování bez charakteristického kouře prostě není ono. Právě voňavý kouř z dřevěného uhlí znamená pro mnoho z nás tradici, kterou nechceme opustit.
Dalším důvodem je také pořizovací cena grilu na dřevěné uhlí. Na rozdíl od plynových nebo elektrických grilů není závislý na žádné technologii. Grily nemusí obsahovat žádný mechanismus, který by zajišťoval jejich chod. Tato skutečnost se také projeví na ceně grilu. Grily na dřevěné uhlí bývají mnohem levnější než ostatní typy. Samozřejmě jsou na trhu také dražší modely grilů na dřevěné uhlí, ale ty jsou již vybaveny mnoha doplňky, které vám pomohou usnadnit grilování. Legendou je americká značka Weber.
Jediná starost je mít dostatek dřevěného uhlí
Při pořízení elektrického grilu můžete grilovat pouze na místech, kde lze gril připojit k elektrické síti. U plynových grilů zase nemáte přehled o tom, jak jste na tom s množstvím plynu v nádobě. Když dojde plyn uprostřed grilování, je to vždy problém. Grily na dřevěné uhlí nejsou na ničem závislé a množství paliva máte vždy pod kontrolou. Vaší jedinou starostí je mít dostatek dřevěného uhlí a suché dřevo na podpal.
Přečtěte si grilovací desatero, které vás provede grilováním krok za krokem
Samozřejmě jsou tu také drobné nevýhody a nedostatky, které dokáží zákazníky od nákupu grilu na dřevěné uhlí odradit. Někdo má kouř z dřevěného uhlí rád, jinému zase vadí a raději volí některou z méně aromatických variant. Musíte také myslet na to, že před začátkem grilování strávíte nějaký čas roztápěním grilu. Musíte nejprve založit oheň a počkat, až se uhlíky zahřejí, teprve pak můžete vkládat maso. Tato činnost vám zabere maximálně 10 minut, ale i to je pro některé milovníky grilování příliš.