Domácí udírna: Poznejte nové chutě

Kdo ochutná jídlo připravené v domácí udírně, pozná, že kupované výrobky jsou jako uzené pouze pojmenovány. Chuťový rozdíl je vskutku veliký a je hlavním důvodem, proč na českých zahradách domácích udíren valem přibývá. V dnešním článku se blíže podíváme na možnosti uzení.

Proč si pořídit domácí udírnu?

Kvalita potravin z obchodních řetězců řadu lidí motivuje k návratu k jejich domácí přípravě. Stejně tak je tomu s uzenými potravinami. Chuť, kterou získají poctivým domácím uzením je jedinečná.

Malá udírna jako součást zahradního krbu, zdroj: zahradnikrbyveris.cz
Malá udírna jako součást zahradního krbu, zdroj: zahradnikrbyveris.cz

Podívejme se, jaké pochoutky můžete v domácí udírně připravit:

  • uzené maso – vyžaduje delší dobu přípravy, maso je třeba dobře nasolit a odležet, ale výsledek za to bezesporu stojí, s tak zvaným uzeným masem z obchodu je chuťově mnohem lepší, nemluvě o tom, že je chudší o řadu chemických látek
  • ryby – do udírny jsou vhodné spíše ryby tučnější, např. makrely nebo i kapři, postačí je pouze na jeden den naložit a už můžete udit
  • sýry – nejlépe se hodí sýry tvrdé, které je možné navíc dochutit kořením
  • kuře
  • klobásy
Zahradní gril včetně udírny, zdroj: zahradnikrbyveris.cz
Zahradní gril včetně udírny, zdroj: zahradnikrbyveris.cz

Typy domácích udíren

Domácí udírny lze rozdělit na dva základní typy:

  1. Topeniště pod prostorem pro uzení – tyto udírny mohou mít podobu zděnou, ale také kovové pojízdné udírny mohou mít toto uspořádání. Kouř stoupající k uzeným potravinám má poměrně vysokou teplotu, proto uzení probíhá rychleji, potraviny uzené teplým kouřem je nutné brzy spotřebovat. Tento typ bývá také jako kombinace krbu s udírnou.
  2. Topeniště bokem – topeniště je umístěno bokem od prostoru pro uzení, kouř z topeniště je do udícího prostoru přiváděn rourou dlouhou minimálně dva metry. Tím se docílí ochlazení a snadné regulace teploty kouře. Uzení studeným kouřem (o teplotě cca 20°C) je odborníky považováno za vhodnější. Uzení probíhá delší dobu, potraviny však získají specifickou chuť i delší trvanlivost.

Čím topit?

Výslednou chuť pokrmu ovlivní také dřevo použité k topení. Není vhodné používat dřevo měkké (smrk, borovice), aroma pryskyřice se chuťově projeví i na připravovaném jídle. Nejvhodnější je dřevo tvrdé bez kůry (dub, buk), hodí se také olše či habr. Někteří gurmáni doporučují pro dosažení chuťové dokonalosti přiložit na poslední hodinu (ale pouze na poslední hodinu) do topeniště dřevo ze švestky.

Samotná udírna může být vyrobena ze dřeva, teplota však nesmí překročit 60°C, zdroj: zahradnikrbyveris.cz
Samotná udírna může být vyrobena ze dřeva, teplota však nesmí překročit 60°C, zdroj: zahradnikrbyveris.cz

Udírnu koupenou nebo vyrobenou svépomocí?

Domácí udírnu můžete zakoupit v mnoha provedeních. Nejlevnější možností je zahradní gril rozšířený o možnost uzení. Ten lze pořídit již okolo 1000 Kč, pro občasnou zahradní akci s přáteli postačí, ale nemůžete očekávat výsledky uzení stejné jako ve skutečných udírnách.

Lepší možností jsou mobilní kovové grily spojené s udírnou, které mají dvě topeniště a prostor pro uzení není přímo nad topeništěm. Jejich cena se pohybuje kolem 7 – 8 tisíc korun.

Volit můžete také mezi udírnami dřevěnými, ale také vyzděnými. Udírnu vyzděnou šamotovými cihlami vám může postavit kamnář nebo se do její výroby můžete pustit sami a nejen ušetřit, ale mít také dobrý pocit z odvedené práce. Jak na to se dočtete v tomto článku.

Related posts

One Thought to “Domácí udírna: Poznejte nové chutě”

  1. Venca

    Neni nad to, pochutnat si nad vyuzenym masem v domaci udirne. My jsme s tatou na jeji stavbe nechali ruce, ale nad tu chut proste neni. Jen si dejte pozor az ji budete taky stavet, abyste udelali dostatecne velkej „domecek“ na maso, my ho udelali tak na tri kila, coz je fakt malo.

Comments are closed.